YETİŞKİN PSİKOTERAPİSİ
Psikoterapi kişinin kendi iç dünyasına yaptığı bir yolculuktur. Bu yolculuk esnasında kişi kendini tanıma ve anlama fırsatı yakalar. Psikoterapist bu süreçte danışana güvenli, güvenilir ve şefkatli bir ortam sağlayarak danışana rehberlik eder.
“Kendimi olduğum gibi kabul ettiğim zaman değişebileceğim gerçeği, tuhaf bir paradokstur.” –Carl Rogers
Carl Rogers’ın da dediği gibi gerçek değişim için öncelikle içinde bulunduğumuz durumu fark etmeli ve daha sonra kabul etmeliyiz. Psikoterapist bu süreçte danışana yol yoldaşı olmaktadır.
PSİKOTERAPİ YETİŞKİNLERDE AŞAĞIDAKİ PROBLEMLERE ODAKLANABİLİR:
- Anksiyete bozuklukları
- Depresyon
- Yeme bozuklukları
- Kişilik bozukluları
- Özgüven sorunu
- Kariyer planlaması
- Stres ile baş etme
- Aile içi problemler
- Ebeveynlikle ilgili problemler
Psikoterapi sadece bir tanısı olan kişilere özgü bir süreç değildir. Psikoterapi yaşamsal stres ve zorluklar tarafından olumsuz etkilenen herkes için uygundur.
Yetişkinler aile, iş, ebeveynlik, arkadaşlık, yakın ilişkiler, maddi durum gibi yaşamlarının farklı alanlarından zaman zaman problem yaşayabilirler ve bu problemler ile tek başlarına başa çıkmada zorlanabilirler. Profesyonel destek alarak istenmeyen zorlu süreçleri daha kolay atlatırlar.
PSİKOTERAPİ SİZE AŞAĞIDAKİ NOKTALARDA YARDIMCI OLABİLİR:
- Partnerinizle ya da hayatınızdaki kişilerle olan anlaşmazlıkları çözmede
- İş ya da diğer etkenlere bağlı yaşadığınız stresi azaltmada
- Yaşamınızdaki önemli değişimlere (boşanma, ayrılık, ölüm, iş kaydı) adapte olmanızı kolaylaştırmada
- Sağlıklı olmayan tepkilerinizi (aşırı öfke, düşünmeden hareket etme gibi) düzenlemede
- Kronik ağrı, kanser, diyabet gibi süregiden fiziksel rahatsızlıklarınıza bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla baş etmede
- Kendinizi tanımada ve anlamada
- Kendini kolay ifade edebilme
YETİŞKİNLER İLE BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
Danışanlar genellikle terapiye düşünceleri tarafından ele geçirilmiş halde başlarlar. Asla başarılı olmayacakları, sahip oldukları her şeyi kaybettikleri, sevilmeye değer olmadıkları gibi düşünceler aslında yaşamak istedikleri yaşamı sürdürmelerine engel olmaktadır. Terapide amaç düşüncelerin sadece düşünceler olduğunu, mutlak gerçekler olmadığını keşfetmektir.